Spotify bereikt 515 miljoen actieve gebruikers in Q1 2023

Spotify maakte middels haar kwartaalcijfers bekend dat 515 miljoen mensen hun streamingdienst maandelijks gebruiken, een stijging van 22% ten opzichte van vorig jaar.

Het aantal betaalde abonnees is gestegen tot 210 miljoen, een toename van 15% jaar op jaar. Deze groei vond plaats tijdens een kwartaal waarin het bedrijf zich richtte op stroomlijning en kostenbesparing.

Eind januari kondigde Spotify aan dat het 6% van zijn wereldwijde personeelsbestand zou ontslaan, wat ongeveer 600 werknemers trof. Daarnaast sloot het bedrijf enkele nevenprojecten, zoals de Spotify Live audio-app en het muziekspel Heardle. CEO Daniel Ek benadrukte dat snelheid en efficiëntie de prioriteiten zijn voor 2023.

Ondanks de groei rapporteerde Spotify een nettoverlies van € 225 miljoen ($ 248 miljoen) voor het eerste kwartaal van 2023. Dit komt door de focus op groei in plaats van op kwartaalwinsten. De gemiddelde omzet per gebruiker daalde met 1% tot € 4,32 ($ 4,77), waarschijnlijk door lagere prijzen in nieuwe markten.

Nieuwe ontwikkelingen Spotify - cijfers Spotify

Spotify HiFi

Spotify’s HiFi-abonnement, aangekondigd in 2021, werd opnieuw niet genoemd in het rapport met bedrijfscijfers. In oktober 2022 dook nog een gerucht op over Spotify Platinum met HiFi-audio.

Er wordt gespeculeerd dat concurrerende diensten van Apple en Amazon die lossless audio zonder extra kosten aanbieden, de plannen voor Spotify hebben beïnvloed. Het is onduidelijk wanneer de HiFi-optie beschikbaar komt.

Spotify wordt gezien als de streamingdienst met de meeste betalende abonnees. Concurrenten als Tencent Music Entertainment en YouTube hebben 567 miljoen en 2 miljard maandelijkse actieve gebruikers.

Deze cijfers van maandelijkse actieve gebruikers zijn echter niet direct vergelijkbaar met Spotify. De gebruikers van Tencent zijn verspreid over drie diensten en YouTube richt zich voornamelijk op door gebruikers gegenereerde video’s.

Lees hier meer over de muziekstreamingdienst Spotify.

Gerelateerde artikelen over muziekstreamingdienst Spotify