Sterke groei van streamingdiensten RTL+ en Videoland

Geschatte leestijd: 2 minuten

RTL heeft bekendgemaakt dat zijn streamingdiensten, RTL+ en Videoland, aanzienlijk zijn gegroeid. In het derde kwartaal van 2023 zag RTL het aantal betalende abonnees met 30,3 procent op jaarbasis toenemen tot 6,2 miljoen. Bovendien stegen de streaminginkomsten met 2 procent gedurende de periode van januari tot september 2023.

Deze groei in de streamingsector resulteerde in een totale omzet van 236 miljoen euro voor RTL in de eerste negen maanden van het jaar, wat aanzienlijk hoger is dan het voorgaande jaar, toen de inkomsten uit streaming 195 miljoen euro bedroegen. Vooral in Nederland boekte Videoland vooruitgang, met een stijging in het aantal betalende abonnees tot 1,2 miljoen aan het einde van september 2023, in vergelijking met 1,1 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Inkomsten tv-reclames daalden

Desondanks heeft deze positieve groei in de streamingsector niet bijgedragen aan het totaalresultaat van RTL. In dezelfde periode daalde de totale omzet met 10,3 procent tot 1,6 miljard euro, voornamelijk als gevolg van lagere inkomsten uit tv-reclame. De inkomsten uit tv-reclame daalden met 3,7 procent, hoewel dit een verbetering was ten opzichte van de 12,5 procent daling in het eerste kwartaal.

RTL Group heeft aangegeven dat de aanhoudende zwakte van de tv-advertentiemarkten, vooral in Duitsland, naar verwachting zal resulteren in verdere daling van de inkomsten uit tv-reclame in de tweede helft van 2023. Dit staat in schril contrast met eerdere prognoses die uitgingen van stabiliteit of lichte groei. Bovendien wordt verwacht dat de inkomsten van producent Fremantle voor het hele jaar lager zullen uitvallen dan eerder verwacht.

RTL stelt prognose bij

Ondanks de groei van het marktaandeel in Duitsland en de genomen kostenbesparende maatregelen, heeft RTL Group nu haar verwachtingen voor 2023 bijgesteld naar een omzet van ongeveer 6,9 miljard euro, wat lager is dan de eerdere prognose van ongeveer 8 miljard euro. De aangepaste EBITA wordt nu geschat op ongeveer 900 miljoen euro, in vergelijking met de eerdere prognose van ongeveer 950 miljoen euro.

Lees hier meer over de streamingdienst Videoland.

Gerelateerde artikelen over Videoland

Bron