Wat is een streamingdienst?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Je hoort vast om je heen steeds meer mensen praten over streamen van muziek of films, maar wat houdt dit nou precies allemaal in.

Na het lezen van dit artikel weet je wat streaming is en wat een streamingdienst is.

Om de vraag “Wat is een streamingdienst?” te kunnen beantwoorden, is het eerst noodzakelijk om te weten wat streaming is. Daarom beginnen we dit artikel met het uitleggen van wat streaming is.

Wat is een streamingdienst - Wat is streaming - wat is een goede streamingdienst

Wat is streaming?

Streaming is het afspelen van audio- en videobestanden via een internetverbinding zonder dat je deze bestanden hoeft te downloaden. Bij streaming wordt de content namelijk rechtstreeks vanaf de server van de dienst gestreamd naar jouw apparaat, zoals een smartphone, tablet of smart-tv.

Het streamen van content gebeurt in kleine stukjes, die in real-time worden afgespeeld op jouw apparaat. Hierdoor kun je de content bekijken of beluisteren terwijl het nog wordt gedownload. Het grote voordeel hiervan is dat je niet hoeft te wachten totdat de hele video of muziekbestand is gedownload voordat je deze kunt afspelen.

Streaming is mogelijk voor verschillende soorten content, zoals films, series, muziek, games, luisterboeken en live evenementen zoals sportwedstrijden. Streamingdiensten bieden een abonnement aan waarbij je onbeperkt toegang krijgt tot een bibliotheek aan content.

Kortom, streaming is een manier om content af te spelen zonder deze te hoeven downloaden, waarbij de content rechtstreeks vanaf de server van de dienst wordt gestreamd naar jouw apparaat.

Wat is een streamingdienst?

Als duidelijk is wat streaming betekent, kunnen we kijken naar vraag “Wat is een streamingdienst?”. Een streamingdienst is een soort software programma dat het mogelijk maakt om eenvoudig media naar je gewenste apparaat te streamen. Bekende streamingdiensten zijn Spotify, Netflix en Videoland.

Op vergelijkstreaming.nl behandelen wij vier soorten streamingdiensten, namelijk online videodiensten, muziekstreamingdiensten, cloud gaming diensten en luisterboeken abonnementen. Bij game streamingdiensten doelen wij dan op bedrijven die het mogelijk maken om consumenten games te laten spelen, zonder de game fysiek te hebben of geïnstalleerd te hebben op hun pc of gameconsole. Voor deze vier categorieën zijn er vele verschillende aanbieders op de markt aanwezig.

Om een overzicht te krijgen tussen wat de verschillen van deze streamingdiensten zijn, hebben wij vergelijkstreaming.nl opgericht. Via handige en eenvoudige overzichten ziet u de verschillen qua prijs, functionaliteit, aanbod en kwaliteit van deze aanbieders van muziek, films/series en games. Via de onderstaande linkjes kunt u eenvoudig naar 4 verschillende categorieën:

Waarom kiezen voor een streamingdienst?

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een streamingdienst. Een van de grootste voordelen is het gemak waarmee je toegang krijgt tot het aanbod. Je hoeft niet meer naar de videotheek of platenzaak te gaan om de nieuwste films, series of albums te kopen of te huren. In plaats daarvan kun je alles gemakkelijk vinden en bekijken of beluisteren vanuit je eigen huis.

Een ander voordeel van streamingdiensten is de enorme keuze aan content. Of je nu van actiefilms, romantische komedies, sciencefictionseries of jazzmuziek houdt, er is altijd wel iets te vinden wat bij jouw smaak past. Bovendien wordt het aanbod voortdurend vernieuwd, waardoor je altijd weer nieuwe content kunt ontdekken.

Daarnaast zijn streamingdiensten ook vaak voordeliger dan het kopen of huren van individuele films, series of nummers. Voor een vast bedrag per maand krijg je onbeperkt toegang tot een enorme bibliotheek aan content. Hierdoor hoef je niet meer te betalen voor individuele titels en kun je op een voordelige manier genieten van jouw favoriete films, series en muziek.

Voordelen streaming(diensten)

  • Geen grote hardeschijf nodig
  • Meestal grote keus in media (films, games & muziek)
  • Geen eenmalige uitgaven voor media, maar maandelijkse abonnementen (er zijn uitzonderingen)

Nadelen streaming(diensten)

  • Online moeten zijn (al bieden meeste diensten mogelijkheid tot downloaden van content)
  • Veel verschillende streamingdiensten
  • Maandelijkse abonnementen (dus ook als je het minder gebruikt)
  • Media niet in eigen bezit. Je leent het als ware.

Streaming-aanbieders

De bekendste vorm van streamen, is het streamen van muziek. In Nederland zijn er veel muziekstreamingdiensten beschikbaar. De bekendste zijn onder andere Spotify, Apple Music, YouTube Music en Deezer, maar in deze markt bevinden zich ook “kleinere” aanbieders als Tidal en Qobuz.

Ook zijn er in Nederland veel aanbieders van video on demand. De bekendste zijn Netflix, Disney+, Prime Video en Videoland.

De nieuwste vorm van media streamen is cloud gaming. Via cloud gaming kunnen games via datacenters zonder tussenkomst van een console of computer op allerlei soorten apparaten gespeeld worden. Bekende cloud gaming platformen zijn Google Stadia, Project xCloud, Utomik en PlayStation Now. Daarnaast werken volgens de geruchten ook de bedrijven Apple en Amazon aan soortgelijke diensten.

Naast muziek, films & series en games zijn luisterboeken ook een soort streamingdienst. Zoals de naam al zegt, luister je bij luisterboeken naar het verhaal in plaats van het zelf lezen. Bekende aanbieders van luisterboeken abonnementen zijn Storytel, Nextory, BookBeat, Kobo Plus en Audible.

Hopelijk kunt u na het lezen van dit artikel de vragen “Wat is streaming?” en “Wat is een streamingdienst?” beantwoorden. Heeft u nog vragen? U kunt altijd contact opnemen met ons via onze contactpagina.

Wat is streamen naar tv?

Streamen naar tv betekent het verzenden van audio, video of andere mediabestanden van één apparaat naar een televisie. Meestal wordt deze term gebruikt voor het weergeven van content vanaf een smartphone, tablet of computer op een groter scherm, zoals een televisie, via internet of een lokaal netwerk.

Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals via een HDMI-kabel, Chromecast, Apple TV, Roku of andere streamingapparaten. In sommige gevallen kan de tv zelf over ingebouwde streamingmogelijkheden beschikken, zoals bij smart-tv’s.

Streamen naar tv maakt het mogelijk om te genieten van films, series, foto’s, muziek en andere media op een groter scherm en vaak met betere geluidskwaliteit. Dit kan een betere kijkervaring bieden dan wanneer u de content direct op het kleinere scherm van een smartphone, tablet of computer bekijkt.

Meer: Hoe kan ik streamen van mobiel naar tv?

Samenvattend:

Wat is streaming?

Streaming is letterlijk vertaald iets laten stromen. In de meeste gevallen gaat dit om media streamen.

Wat is een streamingdienst?

Een streamingdienst is een soort software programma dat het mogelijk maakt om eenvoudig media naar je gewenste apparaat te streamen.

Welke soorten streamingdiensten zijn er?

Het is mogelijk om veel verschillende soorten media te streamen, voorbeelden zijn muziek, films & series, games en luisterboeken.

Wat is streamen naar tv?

Streamen naar tv is het verzenden van media van een apparaat (zoals een smartphone) naar een televisie voor weergave op een groter scherm. Dit kan met HDMI-kabels, Chromecast, Apple TV of ingebouwde smart-tv-functies. Het verbetert de kijkervaring vergeleken met kleinere schermen.

Gerelateerde artikelen over streaming

Image by rawpixel.com on Freepik