Wat is een streamingdienst?

Je hoort vast om je heen steeds meer mensen praten over streamen van muziek of films, maar wat houdt dit nou precies allemaal in.

Na het lezen van dit artikel weet je wat streaming is en wat een streamingdienst is.

Om de vraag “Wat is een streamingdienst?” te kunnen beantwoorden, is het eerst noodzakelijk om te weten wat streaming is. Daarom beginnen we dit artikel met het uitleggen van wat streaming is.

Wat is streaming?

Streaming is letterlijk vertaald iets laten stromen. In de meeste gevallen gaat dit om media streamen. Vroeger moest je alle media fysiek kopen of downloaden om het te kunnen bekijken, beluisteren of gebruiken. Met streaming komt deze media niet echt op je computer te staan, maar blijft de media op een server van een dienst staan. Dus een gebruiker streamt de media van die server naar zijn computer of ander apparaat en kan zo deze media consumeren voor haar of zijn eigen gebruik.

Het is mogelijk om verschillende media te streamen. Bekende voorbeeld zijn muziek streamen en films/series streamen. Maar bekijk je online live een tv-uitzending of voetbalwedstrijd? Deze tv-uitzending en voetbalwedstrijd wordt naar je computer of ander apparaat gestreamt via het internet.

Wat is een streamingdienst?

Als duidelijk is wat streaming betekent, kunnen we kijken naar vraag “Wat is een streamingdienst?”. Een streamingdienst is een soort software programma dat het mogelijk maakt om eenvoudig media naar je gewenste apparaat te streamen. Bekende streamingdiensten zijn Spotify, Netflix en Videoland.

Op vergelijkstreaming.nl behandelen wij vier soorten streamingdiensten, namelijk online videodiensten, muziekstreamingdiensten, cloud gaming diensten en luisterboeken abonnementen. Bij game streamingdiensten doelen wij dan op bedrijven die het mogelijk maken om consumenten games te laten spelen, zonder de game fysiek te hebben of geïnstalleerd te hebben op hun pc of gameconsole. Voor deze 3 categorieën zijn er vele verschillende aanbieders op de markt aanwezig.

Om een overzicht te krijgen tussen wat de verschillen van deze streamingdiensten zijn, hebben wij vergelijkstreaming.nl opgericht. Via handige en eenvoudige overzichten ziet u de verschillen qua prijs, functionaliteit, aanbod en kwaliteit van deze aanbieders van muziek, films/series en games. Via de onderstaande linkjes kunt u eenvoudig naar 4 verschillende categorieën:

Voordelen streaming(diensten)

  • Geen grote hardeschijf nodig
  • Meestal grote keus in media (films, games & muziek)
  • Geen eenmalige uitgaven voor media, maar maandelijkse abonnementen (er zijn uitzonderingen)

Nadelen streaming(diensten)

  • Online moeten zijn
  • Veel verschillende streamingdiensten
  • Maandelijkse abonnementen (dus ook als je het minder gebruikt)
  • Media niet in eigen bezit. Je leent het als ware.

Streaming-aanbieders

De bekendste vorm van streamen, is het streamen van muziek. In Nederland zijn er veel muziekstreamingdiensten beschikbaar. De bekendste zijn onder andere Spotify, YouTube Music en Deezer, maar in deze markt bevinden zich ook “kleinere” aanbieders als Tidal en Primephonic.

Ook zijn er in Nederland veel aanbieders van video on demand. De bekendste zijn Netflix, Disney+, Prime Video en Videoland.

De nieuwste vorm van media streamen is cloud gaming. Via cloud gaming kunnen games via datacenters zonder tussenkomst van een console of computer op allerlei soorten apparaten gespeeld worden. Bekende cloud gaming platformen zijn Google Stadia, Project xCloud, Utomik en PlayStation Now. Daarnaast werken volgens de geruchten ook de bedrijven Apple en Amazon aan soortgelijke diensten.

Naast muziek, films & series en games zijn luisterboeken ook een soort streamingdienst. Zoals de naam al zegt, luister je bij luisterboeken naar het verhaal in plaats van het zelf lezen. Bekende aanbieders van luisterboeken abonnementen zijn Storytel, Nextory, Kobo Plus en Audible.

Hopelijk kunt u na het lezen van dit artikel de vragen “Wat is streaming?” en “Wat is een streamingdienst?” beantwoorden. Heeft u nog vragen? U kunt altijd contact opnemen met ons via onze contactpagina.

Streamingdienst Videoland proefperiode

Samenvattend:

Wat is streaming?

Streaming is letterlijk vertaald iets laten stromen. In de meeste gevallen gaat dit om media streamen.

Wat is een streamingdienst?

Een streamingdienst is een soort software programma dat het mogelijk maakt om eenvoudig media naar je gewenste apparaat te streamen.

Welke soorten streamingdiensten zijn er?

Het is mogelijk om veel verschillende soorten media te streamen, voorbeelden zijn muziek, films & series, games en luisterboeken.