De beste podcast apps en platformen

Het luisteren naar podcasts wordt steeds populairder, waardoor er ook steeds meer platformen en apps ontstaan waarmee je naar podcasts kan luisteren. 

Daarom gaan we in dit artikel kijken naar wat nou de beste podcast app is. We kijken zowel naar betaalde als gratis platformen. Kortom een volledig beeld om te ontdekken welke service jij kan gebruiken voor het beluisteren van een podcast. 

Beste podcasts apps en platformen

Wat is een podcast? 

Een podcast is een on demand audio-uitzending die via een platform/ app beluisterd kan worden. Er zijn podcasts over tal van verschillende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld sport, ondernemen, reizen, psychologie en nog veel meer. 

Ergens lijkt het op een soort radioprogramma, maar dan meestal zonder muziek(of de podcast moet over muziek gaan) en niet via een radiozender, maar on demand waardoor de opname te beluisteren is op een moment dat jij het wilt. 

Nu we weten wat een podcast is, is het handig om te weten dat er hedendaags veel verschillende platformen en apps zijn waarmee je een podcast kan beluisteren. Het mooie is dat het niet alleen maar om betaalde diensten gaat. 

wat is een podcast - podcast app - podcast software - gratis podcast

Gratis podcast apps en platformen

Pocket Casts

Pocket Casts is één van de populaire podcast apps op de markt. Dit komt vooral door de gebruiksvriendelijkheid van de app. 

De app beschikt bijvoorbeeld over handige filteropties, afspeelheid aanpassen en handige integraties met o.a. Sonos, Alexa en de Apple Watch. Ook biedt het een Discover-tabblad waarmee je nieuwe podcasts kan ontdekken. 

Pocket Casts is gratis te gebruiken op zowel Android als iOS, maar beschikt ook over een betaalde versie. Met de betaalde versie krijg je toegang tot een desktop app, meer cloudopslag, thema’s en een integratie met de Apple Watch. Pocket Casts Plus kost $ 1,20 per maand of € 12,09 per jaar. 

Overcast

Overcast is een gratis podcast app voor iOS. Het is een wat simpeler platform, maar biedt wel gewoon de functionaliteiten wat de meeste platformen bieden. 

Daarnaast is het met Overcast mogelijk om stukjes uit een podcast op te nemen en deze te delen met bijvoorbeeld je vrienden. 

Ook Overcast beschikt over een betaalde variant. Met de betaalde versie kan je o.a. de app een nachtmodus geven en verdwijnen reclames uit de app. De premium versie van Overcast kost $ 10 per jaar. 

Castro

Castro is net als Overcast alleen beschikbaar voor iOS, maar biedt wel een iets meer geavanceerde app. Castro heeft o.a. de functionaliteit om afspeellijsten te maken en een functie die je mogelijke interessante nieuwe podcasts toont. 

In vergelijking met andere platformen heeft Castro nadacht over hoe ze gebruikers van andere platformen kunnen laten overstappen. De app heeft een introductiescherm, waarmee je makkelijker kan aangeven welke shows en afleveringen je wil overzetten. 

Net als de andere gratis podcast platformen biedt Castro ook een betaalde versie aan. Met de premium versie krijg je toegang tot een Apple Watch-app en worden reclames uit de app verwijderd. Castro Plus kost jaarlijks $ 18,99. 

Podcast Addict - Podcast app - Podcast software - Podcast platform - Podcast luisteren
Een blik op de Castro podcast app

Podcast Addict

Podcast Addict is alleen beschikbaar op Android. Podcast Addict doet zijn naam eer aan, want de app is voor de echte podcast fanaten vanwege de vele functionaliteiten waarover het beschikt. 

Je kan afspeellijsten maken, maar je kan ook lokale bestanden, RSS-feeds, YouTube- en Twitch-kanalen aan je bibliotheek toevoegen. Het biedt een hele hub voor alle media die je via je smartphone kijkt en luistert. 

Podcast Addict is een gratis podcast app, maar ook deze app biedt een premium versie. Met deze premium versie verwijder je in-app reclame en geef je een donatie aan de ontwikkelaars. De premium-app kost $ 0,99 per maand of $ 9,99 per jaar. 

Juke

Een Nederlands gratis platform voor podcasts is Juke. Juke is een product van Talpa. Talpa wilde eerst met Juke de concurrentie met muziekstreamingdiensten zoals Spotify aangaan. In 2019 stapte Talpa af van deze strategie, waardoor het nu een gratis platform voor online radio, non-stop muziek en podcasts is. 

In dit artikel focussen we op podcasts. Juke beschikt een over een groot assortiment van podcasts. De bekende Nederlandse podcasts zijn bijna allemaal te vinden op het platform van Juke.

Er zijn ook buitenlandse podcasts, maar er zijn er niet zoveel als via de eerder genoemde platformen. Daarnaast moet je in je achterhoofd houden dat natuurlijk graag wil dat hun eigen podcasts beluisterd.

Juke heeft veel integraties met apparaten. Zo is Juke in Samsung TV, Android TV en Amazon Fire TV te vinden. Het platform heeft ook een app voor Apple Carplay en heeft integraties Voice Assistans van Google en Amazon.

Google en Apple

Ook de technologiereuzen Google en Apple hebben hun eigen podcast apps. Deze apps zijn simpele apps, maar beschikken beiden over een heel uitgebreid assortiment van podcasts. Alle podcasts zijn te downloaden, waardoor je de shows ook offline kan beluisteren.

Onlangs maakte Google bekend dat haar podcasts app, maar liefst 100 miljoen keer is geïnstalleerd. De app werd in 2018 gelanceerd.

Daarnaast is Apple flink aan het investeren in exclusieve podcasts voor hun platform. Denk aan de samenwerking met Common Sense Media voor podcasts speciaal voor kinderen. Ook gaan er geruchten dat de techreus een abonnementsdienst voor podcasts wil opstarten.

Betaalde podcast apps

Spotify

De grootste en bekendste muziekstreamingdienst van de wereld zet sinds enkele jaren ook vol in op podcasts. Spotify heeft daarom ook een heel uitgebreid assortiment podcasts. Spotify heeft een internationale focus, dus beschikt het over buitenlandse podcasts.

Spotify is niet te vergelijken met eerder besproken podcasts apps, want Spotify doet namelijk veel meer. Volgens cijfers van februari 2020 maakt de helft van de Nederlandse bevolking gebruik van de muziekstreamingdienst. En weer de helft van deze groep betaald maandelijks voor de dienst.

PrimePhonic

Primephonic

PrimePhonic is de muziekstreamingdienst voor klassieke muziek. Aansluitend aan dit thema hebben ze ook tal van interessante podcasts. Het is dus geen platform voor de mainstream podcast-luisteraar.

Als je interesse hebt in klassieke muziek, kunnen de podcasts van PrimePhonic interessant zijn. 

Lees hier meer over de PrimePhonic of probeer de service zelf 2 maanden gratis uit.

Podcast nieuws

Google Podcasts bereikt 100 miljoen installaties (15 april 2021)

Eind november 2020 maakte Google bekend dat haar podcasts app 50 miljoen keer was geïnstalleerd. Vandaag maakte het technologiebedrijf bekend dat de app de 100 miljoen installaties is gepasseerd.

De Google Podcasts app heeft ook een webversie en is ook beschikbaar op iOS.

Apple start samenwerking met Common Sense Media voor kinderpodcasts (7 maart 2021)

De markt van podcasts groeit snel en ook kinderen hebben steeds meer interesse in het beluisteren van podcasts. Daarom is Apple een samenwerking aangegaan met Common Sense Media.

Common Sense Media gaat voor Apple enkele podcasts produceren speciaal voor kinderen. Door de komst van meer podcasts voor kinderen is het vanaf nu ook mogelijk om te filteren op leeftijdsgroep.

Apple Podcasts voor kinderen

Het toevoegen van meer podcasts voor kinderen past in de strategie van Apple. Volgens de geruchten wil Apple een abonnementsdienst of betaalde podcasts gaan aanbieden. Bij een breder aanbod is het uiteraard interessanter om als gezin een abonnement op deze mogelijke service te nemen.

Ook de naamsverandering van de optie tot het volgen van podcast lijkt aan te sluiten op deze plannen. De knop heette voorheen Subscribe, maar is sinds de laatste software update veranderd in Follow. Wordt Subscribe dan gebruikt voor betaalde podcasts?

Spotify gaat betaalde podcast-abonnementen testen (24 februari 2021)

Tijdens een online event van Spotify heeft de muziekstreamingdienst bekendgemaakt dat ze plannen hebben om podcasts met betaalde abonnement aan te bieden.

Concreet betekent dit dat podcast-makers hun podcast voor een bepaald vast bedrag aan de gebruiker kunnen aanbieden. Spotify gaat deze functie eerst testen middels hun Anchor podcast creation tool.

Op hetzelfde evenement maakte Spotify ook al bekend dat ze later dit jaar met een HiFi-abonnement komen. De muziekdienst wil hiermee lossless audio van cd-kwaliteit aanbieden.

Apple zoekt naar abonnementsmodel voor haar Podcast Platform (20 januari 2021)

De podcast-markt wordt steeds groter en daarom ook commercieel gezien steeds interessanter.

Ook Apple heeft dit door en is daarom een onderzoek gestart naar een abonnementsvorm, waarmee ze meer geld kunnen verdienen aan hun podcastplatform.

Het platform van Apple is één van de grootste in de podcast-markt.

Twitter neemt podcast app Breaker over (6 januari 2021)

Social media-platform Twitter heeft de podcast app Breaker overgenomen. Twitter deed de overname vooral vanwege het team en de functionaliteiten van de app.

Het social media-platform trekt namelijk op 15 januari de stekker uit de app. Het team van Breaker gaat nu aan de slag voor Twitter. Het team gaat werken aan experimentele audiofunctie.

Amazon neemt podcastbedrijf Wondery over (30 december 2020)

Amazon heeft bedrijf Wondery voor zo’n 300 miljoen dollar overgenomen. Wondery is een producer van honderden verschillende podcasts. Deze podcasts worden naast de bekende kanalen ook via hun eigen platform Wondery+ beluisterd. Daarnaast biedt Wondery+ ook exclusieve podcasts aan.

Volgens Bloomberg zouden ook Sony en Apple interesse hebben gehad om Wondery over te nemen. De podcastmarkt lijkt steeds populairder te worden en die markt willen de grote techbedrijven uiteraard niet missen.

In 2019 deed Spotify een soort gelijke overname. De muziekstreamingdienst nam toen namelijk het bedrijf Gimlet over. Gimlet is bekend van de populaire podcasts StartUp, Homecoming en Mogul.

Vijftig miljoen downloads van Google podcasts app (25 november 2020)

De podcast app van Google is maar liefst 50 miljoen keer gedownload. Dit aantal lijkt misschien veel, maar is relatief weinig als je vergelijkt met concurrenten en muziekstreamingdienst Spotify.

In Amerika zijn Apple Podcast en Spotify de grootste platformen, waarmee naar on-demand gesproken audio wordt geluisterd.

Ben je een wandelliefhebber dan zette de website werelwijdwandelen de beste wandelpodcasts op een rij.

Veelgestelde vragen podcast apps

Wat is een podcast?

Een podcast is een on demand audio-uitzending die via een platform/ app beluisterd kan worden. Lees meer.

Zijn er gratis podcast apps?

Naast betaalde podcast app zijn er ook tal van gratis varianten. In dit artikel behandelen we ook deze gratis platformen. Lees meer.