Disney+ (Disney Plus); alle ins en outs van de streamingdienst van Disney op een rij

Disney+ (Disney plus), streamingdienst van Disney, is sinds 12 november in Nederland beschikbaar. Disney’s streamingdienst werd met veel media aandacht gelanceerd en lijkt mede hierdoor direct een groot aandeel in de markt van streamingdiensten te bemachtigen.

Wat betekent de komst van Disney Plus voor andere streamingdiensten op de markt? En wat kan je verwachten van Disney+? Welke content biedt de streamingdienst? En wat zijn de maandelijkse kosten van Disney+?

In dit artikel vind je antwoorden op al deze vragen over Disney Plus.

Aanbod films & series Disney+

Zoals iedereen wel weet is Disney eigenaar van veel film en serie licenties. Uiteraard zullen deze licenties voor diverse films en series gebruikt worden. Disney is bijvoorbeeld eigenaar van de Star Wars, Marvel, Pixxar licenties. Maar naast deze licenties beschikt Disney bijvoorbeeld ook over National Geographic, Disney Channel en Sportzender ESPN.

Overigens zet Disney met de streamingdienst niet alleen in op nieuwe content. Disney maakt op haar streamingdienst ook veel ‘oude’ content beschikbaar. Dus oude Disney afleveringen zijn straks weer terug te kijken via Disney+. Tijdens de lancering van Disney’s streamingdienst beschikt de service over ongeveer 500 titels. Dit is een stuk minder dan op Netflix of Videoland.

De komst de streamingdienst van Disney betekent zeer waarschijnlijk ook dat concurrent streamingdiensten, zoals Netflix en Amazon Prime, content moeten gaan verwijderen. Concurrenten moeten dus zeer waarschijnlijk zelf nieuwe films en series gaan maken. Wil je weten welke films en serie er beschikbaar zijn voor de streamingdienst van Disney in Nederland? Dat kan via dit handige overzicht.

video-on-demand-onderzoek

The Mandalorian hitnummer voor de streamingdienst van Disney

Disney beschikt over vele licenties en gebruikt deze dan ook voor het ontwikkelen van (nieuwe) content voor Disney Plus. Met één van hun eigen licenties scoorde de streamingdienst direct een grote hit. De serie Star Wars: The Mandalorian was een enorm succes en de serie lokte ook gigantisch veel abonnees naar Disney’s streamingdienst. Maar de bedenker van o.a. Mickey Mouse gebruikt niet alleen de Star Wars licentie voor hun streamingdienst. O.a. ook de onderstaande series zijn op dit moment te kijken via Disney Plus of zijn nog in ontwikkeling:

 • Nieuw seizoen The Clone Wars
 • The Mandalorian (Jon Favreau)
 • Liveactionserie Star Wars
 • Comedy-drama High Fidelity
 • High School Music serie
 • Documentaire Ink & Paint
 • Meerdere Marvel-series
 • Muppet-show
 • Documentaire Walt Disney Imagineering

En ook de volgende films zijn exclusief voor de streamingdienst van Disney in ontwikkeling: Lady and the Tramp, Magic Camp, Noelle, Stargirl, Timmy Failure, Togo, 29 Dates, 3 Men and a Baby, Don Quixote, Father of the Bride, Flora & Ulysses, Honey I Shrunk the Kids, The Paper Magician, The Parent Trap, Peter Pan,

Nadat films van Disney uit de bioscoop verdwijnen, zijn ze ook direct te kijken op de streamingdienst van Disney. Oftewel de aankomende Lion King film is na de periode in de bioscoop ook beschikbaar op Disney+.  Vanaf 14 oktober 2019 is ook de film Captain Amerika via Disney+ te bekijken.


Meer Disney licenties

Naast de al bestaande licenties van Disney heeft het bedrijf van Mickey Mouse ook de film- en tvtakken van FOX overgenomen. Door deze overname heeft Disney ook de licentie van o.a. de Simpsons en The X-men in handen gekregen. Na deze overname werd ook vrij snel duidelijk dat de Simpson serie ook op Disney+ te volgen zal zijn.

Disney wordt kindvriendelijk

Tijdens de Disney fandag D23 maakt Disney+ baas Kevin Mayer bekend dat streamingdienst van Disney een kindvriendelijke streamingdienst wordt. Films en series van bijvoorbeeld Fox en ABC worden niet aangeboden op Disney+. Deze content zal te bekijken zijn via Hulu. Hulu is ook onderdeel van de Disney familie.  De content op Disney+ zal alleen afkomstig zijn van Disney, Pixel, Marvel, StarWars en National Geographic. Voorlopig is Hulu alleen in Amerika beschikbaar, maar Mayer sloot op de Disney fandag niet uit dat de dienst ook naar andere landen komt.

Offline films en series kijken

In vergelijking met andere streamingdiensten is met bij Disney+ mogelijk om alle films en series offline te bekijken. Bij elke film of serie staat aan de rechterkant van de app een downloadknop. Klik hierop en de content wordt automatisch gedownload naar je apparaat. Nu kun je de film of serie rustig kijken in een vliegtuig of in gebieden met een slechtere internetverbinding.

streamingdienst disney - kosten streamingdienst disney - disney streaming nederland - disney streaming release date

Lancering Disney+ in november 2019

In augustus 2019 maakte Walt Disney bekend dat de streamingdienst van Disney op 12 november 2019 haar lancering beleefd. De streamingdienst van Disney verscheen op deze datum naast in de Verenigde Staten en Canada ook in Nederland.  Disney+ verscheen een paar dagen later op 19 november ook in Nieuw Zeeland, Australië en Puerto Rico. Disney maakte bekend dat ze wereldwijd distributieovereenkomsten hebben gesloten met Apple, Google, Microsoft, Roku en Sony om de app van Disney+ te verspreiden.

Bekijk de launchtrailer van de streamingdienst van Disney hieronder:

Disney streaming Nederland

Nederland is voorlopig het enige Europese land waar de streamingdienst van Disney gelanceerd is. Disney verwacht binnen 2 jaartijd Disney+ ook in andere (Europese) landen gelanceerd te hebben. Zo is bekend dat vanaf 31 maart de video on demand service voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk beschikbaar zal zijn. Het kwam niet uit de lucht vallen dat Nederland bij de landen hoort waar de streamingdienst voor het beschikbaar was, want eerder waren er al geruchten dat Disney bezig was met testen van de dienst in Nederland.

Disney+ was vanaf 12 september tijdelijk exclusief en gratis beschikbaar in Nederland. De streamingdienst van Disney was tot 12 november uit te proberen. Het proefabonnement werd op 12 november omgezet naar een betaald abonnement. Dus wil je geen kosten maken, had je de dienst tijdig stop hebben moeten zetten. Ben je dit nu vergeten? Doe dit zo snel mogelijk, want dan kost het slechts één maand abonnementskosten. De proefperiode was een groot succes in Nederland, want zo’n 500 to 600 duizend mensen hadden zich aangemeld voor streamingdienst van Disney. Dit is een hoog aantal abonnees als je het vergelijkt het Netflix, die sinds 2013 zo’n 3 miljoen Nederlands aan zich heeft verbonden.

disney streaming tijdelijk gratis nederland

Abonnement Disney streamingdienst opzeggen

Wil je je afmelden voor Disney+? Meld je dan af voor de streamingdienst van Disney. Om u hierbij te helpen hebben wij de stappen voor het beëindigen van uw abonnement op een rijtje gezet.

 • Ga naar de Disney+ website
 • Log in op je account
 • Klik rechtsboven op je naam of avatar
 • Ga naar Account
 • Klik onder abonnementen op Factureringsgegevens
 • Klik op Abonnement opzeggen
 • Klik op Opzegging voltooien

Kosten Disney streamingdienst

Disney liet al snel na de onthulling weten dat de Disney+ significant minder moest gaan kosten dan Netflix. Disney heeft zich hier aangehouden. Vanaf de lancering zijn de kosten voor Disney’s streamingdienst 6,99 euro per maand. Kies je direct voor een jaarabonnement dan bedragen de kosten slechts 69,99 euro per jaar.

Een reden van de lagere prijs is dat bij de start van de streamingdienst minder content beschikbaar zal zijn, dan op de platformen van concurrenten. De prijs van de film streamingdienst zal naarmate er meer films en series beschikbaar zijn waarschijnlijk verhoogd worden, al is dit absoluut nog niet zeker. Het abonnement van Disney+ is eenvoudig via iDEAL, Creditcard of PayPal te betalen.

Netflix niks te vrezen van Disney’s streamingdienst

Uit een onderzoek onder abonnees van Netflix, blijkt dat de abonnees niet direct bij de lancering van Disney+ over te stappen. 75% van de onder vraagden geeft aan helemaal geen interesse te hebben om over te stappen naar streamingdienst van Apple en Disney . Een groot deel van de ondervraagden gaf ook aan het helemaal niks te vinden dat de streamingmarkt nu zo vol wordt en dat zij moeten kiezen uit zoveel diensten. Het lijkt er dus op dat Disney streaming niet direct veel overstappers binnen haalt.

Nieuws Disney+

De streamingdienst van Disney onderweg naar India (9 februari 2020)

Vanaf eind maart kunnen inwoners van India aan de slag met Disney Plus. Op 29 maart verschijnt namelijk de Disney+ via de Indiase streamingdienst Hotstar in India. Hotstar is eigendom van Novi Digital Entertainment en dat is via dochteronderneming Star India in handen van The Walt Disney Company. Ook de streamingdiensten Netflix en Apple TV+ werken samen met Hotstar om beschikbaar te zijn in India. Door deze constructie zijn de streamingdiensten beschikbaar voor de 1,3 miljard inwoners van India.

28,6 miljoen abonnees voor Disney Plus (5 februari 2020)

Disney heeft tijdens het bekendmaken van haar kwartaalcijfers ook het aantal betalende abonnees van Disney+ bekendgemaakt. Uit de cijfers blijkt dat 28,6 miljoen mensen maandelijks betalen voor lidmaatschap van de streamingdienst van Disney. Veel analisten hadden verwacht dat het aantal abonnees op dit moment rond de 25 miljoen zou liggen. De cijfers die Disney publiceerde zijn dus een stuk beter dan verwacht. Hoeveel abonnees de dienst in Nederland heeft is niet bekendgemaakt.

Streamingdienst lanceert eerder in o.a. Duitsland en Verenigd Koninkrijk (21 januari 2020)

Disney heeft bekendgemaakt dat haar streamingdienst een week eerder dan gepland naar veel Europese landen komt. Oorspronkelijk zal Disney+ op 31 maart lanceren in Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Vandaag is bekend geworden dat deze landen al vanaf 24 maart aan de slag kunnen met de streamingdienst van Disney. België, de Scandinavische landen en Portugal zullen in de zomer van dit jaar volgen.

Samsung actie met gratis Disney Plus zorgt voor ergernissen (10 januari 2020)

Bij de aankoop van bepaalde Samsung televisie modellen krijgen de kopers de mogelijkheid om 2 jaar gratis de streamingdienst van Disney te kunnen gebruiken. Echter treden er wat ergernissen op bij mensen die deze Samsung televisies hebben gekocht. Om van deze actie gebruik te maken, moet je je creditcard gegevens achter laten. Dit is opvallend omdat via de reguliere weg voor het aanmelden voor Disney+ het ook mogelijk is om te betalen via PayPal en iDeal. Deze betaalmethodes zijn dus niet beschikbaar bij de actie van Samsung.

Tesla voegt binnenkort Disney+ toe aan Tesla Theater (27 december 2019)

Elon Musk gaf tijdens de feestdagen via Twitter antwoord op vele vragen van fans. Iemand vroeg toen ook of Disney+ naar Tesla Theater kwam. Dit is de applicatie die in elke Tesla auto zit. Musk bevestigde dat binnenkort Disney’s streamingdienst ook via de Tesla Theater te bekijken is. Via de applicatie was het al mogelijk om video’s via Netflix of YouTube te bekijken. In dezelfde vraagronde vertelde Musk ook dat het populaire streamingplatform Twitch ook naar Tesla komt. Eerder doken er geruchten op dat Amazon werkt aan een gamestreamngdienst in combinatie met Twitch.

24 miljoen Amerikanen hebben abonnement

Na de schatting van de website InMyArea hebben nu analisten van Wall Street onderzoek gedaan naar het aantal abonnees van de Disney streamingdienst. Uit hun onderzoek onder 2500 Amerikaanse consumenten verwachten zij dat de streamingdienst eind november niet 15 miljoen maar zelfs 24 miljoen abonnees zou hebben in Amerika. Ook zullen zo’n miljoen mensen hun abonnement op Netflix hebben opgezegd, waarvan er vele naar Disney+ zijn overgestapt. Pas na december is echt het succes van de video on demand dienst te meten, want vele Amerikanen maken nu gebruik promotionele acties.

Streamingdienst van Disney bereikt 15 miljoen abonnees (6 december 2019)

Onderzoekers van de website InMyArea vermoeden dat de streamingdienst van Disney ondertussen de 15 milljoen abonnees heeft behaald. Ze baseren zich op een onderzoek die ze een paar dagen na de lancering van de dienst deden. Daarin kwam naar voren dat veel respondenten al op de hoogte waren van het bestaan van dienst. Dit aantal lag bijvoorbeeld 2x hoger dan bij AppleTV. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de abonnementskosten een eerlijke prijs vinden.

Al 10 miljoen abonnees voor Disney+ (13 november 2019)

De streamingdienst van Disney is officieel pas één dag gelanceerd en nu al beschikt het over 10 miljoens abonnees wereldwijd. Ook werd bekend dat in de eerste 24 uur Amerikanen al 1,3 miljoen uur aan content hebben bekeken. Het Nederlandse gebruik van de dienst is uiteraard niets vergeleken met Amerika en Canada. De Amerikanen waren verantwoordelijk voor 89 procent van de gedownloade content op de streamingdienst.

Update Disney kondigt abonnement met Hulu & ESPN aan

Disney heeft officieel bekendgemaakt wat de kosten haar streamingdienst in de verenigde staten zullen zijn. De abonnementsprijs van Disney bedraagt $ 12,99 per maand en de dienst is vanaf 12 november beschikbaar. Deze abonnementsprijs is strategisch gekozen en ligt daarmee lager of even hoog als grote concurrenten als Netflix, Amazon Prime Video en HBO Go. Overigens bleef het niet bij deze aankondiging. In het pakket van de Disney streamingdienst zullen ook de diensten Hulu en ESPN beschikbaar zijn. Door de toevoeging van deze diensten lijkt, na de lagere prijs, dit de tweede aanval van Disney op haar concurrenten te zijn. Deze bundel zal in eerste instantie niet beschikbaar zijn in andere landen.

Video on demand vergelijken

Jelco Haverkamp

 

 

Een reactie plaatsen