Viaplay, Amazon en RTL buitenspel gezet bij biedingen op Eredivisie-rechten

Geschatte leestijd: 2 minuten

Viaplay, Amazon en RTL wilden meedingen naar de uitzendrechten van de Eredivisie, maar werden niet toegelaten tot het biedingsproces. Sportmarketeer Chris Woerts vertelde bij Vandaag Inside dat de streamingdiensten Viaplay, Amazon en tv-zender RTL mee wilden bieden op de uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie.

De Eredivisie CV, de organisatie verantwoordelijk voor de verkoop van uitzendrechten, heeft niet duidelijk gemaakt waarom deze partijen werden uitgesloten. De uitsluiting van deze streamingdiensten kan gevolgen hebben voor zowel de waarde van de Eredivisie-uitzendrechten als de toegankelijkheid van de wedstrijden voor fans.

Eerder werd bekend dat de uitzendrechten van de Eredivisie zeer vermoedelijk bij ESPN blijven. De huidige houder van de uitzendrechten, ESPN, heeft nu dus minder concurrentie bij het veiligstellen van de rechten voor de komende jaren. Dit kan leiden tot minder inkomsten voor de Eredivisie-clubs en een beperktere keuze aan uitzendplatforms voor fans.

Streamingdiensten voor sport

De opkomst van streamingdiensten heeft de manier waarop sportevenementen worden geconsumeerd en uitgezonden wereldwijd veranderd. Terwijl traditionele tv-netwerken nog steeds een belangrijke rol spelen, hebben streamingdiensten als Viaplay, Amazon Prime Video en RTL met Videoland bewezen dat ze in staat zijn om sportinhoud op een toegankelijke en gebruiksvriendelijke manier aan te bieden.

Het uitsluiten van deze partijen bij het biedingsproces roept vragen op over de toekomst van sportuitzendingen in Nederland. Het kan zijn dat de Eredivisie CV vasthoudt aan traditionele uitzendpartners, of dat ze de mogelijkheden van streamingdiensten in de toekomst zullen heroverwegen. Wat de uitkomst ook is, het is belangrijk dat de Eredivisie een evenwicht vindt tussen het genereren van inkomsten uit uitzendrechten en het waarborgen van de toegankelijkheid van wedstrijden voor fans in Nederland.

Lees hier meer over live voetbal kijken.

Gerelateerde artikelen over live voetbal

auteur-jelco-haverkamp-vergelijkstreaming-streamingdienst-video-on-demand
Jelco Haverkamp