Op deze manier controleert Netflix of een account gedeeld wordt

Netflix heeft bekendgemaakt hoe zijn gaan controleren of een Netflix account gedeeld wordt met mensen buiten het huishouden. De streamingdienst maakte eerder al bekend dat ze vanaf dit jaar strenger willen optreden tegen het delen van een Netflix-abonnement.

De voorwaarden die Netflix gaat controleren zijn bekend geworden middels een FAQ-pagina in de landen waar Netflix het controleren van ‘account sharing’ aan het testen is. In deze landen heeft de streamingdienst ook subabonnementen gelanceerd, die gebruikt kunnen worden door mensen met wie het account gedeeld worden. Deze subabonnementen zijn goedkoper dan een volledig abonnement op de streamingdienst.

Voorwaarden gebruiken Netflix-abonnement

In de nieuwe voorwaarden van Netflix staat dat gebruikers een primaire locatie moeten aangeven via hun televisie. Alle andere apparaten waarop gebruikgemaakt wordt van de streamingdienst moeten verbonden zijn via hetzelfde wifinetwerk.

Indien de gebruiker niet over een tv beschikt of geen primaire locatie instelt, zal Netflix automatisch een primaire locatie instellen gebaseerd op IP-adres, apparaat-ID’s en gebruikersactiviteit. Apparaten naast de tv dienen minimaal één keer per maand in te loggen bij Netflix wanneer het apparaat verbonden is met het wifinetwerk van de primaire locatie.

Tijdelijke code

Uiteraard kan het nu gebeuren dat je onderweg bent of aan het reizen bent en Netflix een apparaat blokkeert. Deze blokkade is dan op te lossen door een tijdelijke code aan te vragen, waardoor via het apparaat voor 7 dagen weer het Netflix-account te gebruiken is.

Deze tijdelijk code is alleen aan te vragen door de hoofdaccounthouder van het abonnement. Het is niet bekend hoe vaak het mogelijk is om zo’n tijdelijke code aan te vragen. Als dit onbeperkt is, zullen gebruikers misschien continu codes blijven vragen aan de hoofdaccounthouder in plaats van een eigen abonnement of een subabonnement bij Netflix te nemen.

Eerder rolde de streamingdienst al een functie uit, waarmee het makkelijker werd om apparaten te beheren die gekoppeld zijn aan een Netflix-abonnement. De functie werd gebracht als handig voor de aanstaande feestdagen en vakanties, maar toen werd al aangenomen dat dit een eerste stap was naar strenger controleren van het delen van een abonnement.

Aanpakken van account sharing Netflix

Netflix heeft de afgelopen periode meermaals aangeven dat het aanpakken van het delen van een Netflix-abonnement buiten het huishouden, één van de belangrijkste speerpunten van het bedrijf is. Naast subabonnementen is de lancering van een abonnement met advertenties ook één van de initiatieven van de streamingdienst om dit te bereiken.

In november 2022 lanceerde Netflix een goedkoper abonnement met advertenties in Australië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Korea, Mexico, Spanje, Verenigd Koninkrijk en de VS. In Duitsland zijn de maandelijkse kosten van dit abonnement € 4,99.

Afgelopen week werd bekend dat het abonneebestand van Netflix in het laatste kwartaal van 2022 met 7,7 miljoen is gegroeid. Door deze groei kwam het totaal aantal leden op 231 miljoen. Middels de nieuwe initiatieven om het delen van een account tegen te gaan, wil de streamingdienst dit aantal flink verhogen.

Lees hier meer over de streamingdienst Netflix.

Gerelateerde artikelen over Netflix

auteur-jelco-haverkamp-vergelijkstreaming-streamingdienst-video-on-demand
Jelco Haverkamp