De 10 beste films voor Moederdag: Een Unieke Manier om Moederdag te Vieren

Geschatte leestijd: 6 minuten

Moederdag is een speciale dag waarop we onze moeders kunnen bedanken voor alles wat ze voor ons hebben gedaan. Het is een dag om hen te eren en onze dankbaarheid te tonen.

Een van de beste manieren om dit te doen is door een film te kijken met je moeder. Er zijn zoveel films die perfect zijn voor deze gelegenheid en die je kunt kijken met je moeder om deze speciale dag te vieren.

In dit artikel zullen we 10 van de beste films voor Moederdag bespreken.

Moederdagfilms - Beste films voor Moederdag - top 10 films

10 films voor Moederdag

Wat is een betere manier om samen van deze dag te genieten dan door het kijken naar inspirerende, hartverwarmende en soms hilarische films die de schoonheid en complexiteit van het moederschap vieren? Hier zijn de tien beste films om op Moederdag te bekijken:

1. De Beentjes van Sint-Hildegard

De Beentjes van Sint-Hildegard is een Nederlandse film uit 2020, geregisseerd door Johan Nijenhuis. De film gaat over een man die alles heeft, maar toch niet gelukkig is. Zijn vrouw, gespeeld door Johanna ter Steege, heeft alles voor hem over, maar hij kan haar liefde niet waarderen.

De film is een geweldige keuze voor Moederdag, omdat het laat zien hoe belangrijk liefde en waardering zijn.

Beschikbaar op Pathé Thuis, Videoland, Disney+, CineMember, Film1 en HBO Max.

Beste moederdagfilms - Films voor moederdag - De Beentjes van Sint-Hildegard

2. Alles is zoals het zou moeten zijn

Alles is zoals het zou moeten zijn is een romantische komedie uit 2020, gebaseerd op de gelijknamige roman van Daphne Deckers. De film gaat over een jonge vrouw die haar verloofde verlaat en ontdekt dat ze zwanger is. Ze probeert haar leven opnieuw op te bouwen en ontmoet daarbij verschillende mannen. De film is een geweldige keuze voor Moederdag, omdat het laat zien dat het leven soms anders loopt dan gepland, maar dat alles uiteindelijk goed komt.

Beschikbaar op Pathé Thuis.

3. Steele Magnolias

Deze klassieker, vol krachtige vrouwelijke personages, is zowel hartverwarmend als hartverscheurend. Het verhaal volgt een hechte groep vrouwen in Louisiana, en hun vriendschap tijdens de hoogte- en dieptepunten van het leven.

Beschikbaar op Pathé Thuis.

4. Knielen op een bed violen

Knielen op een bed violen is een Nederlandse film uit 2016, gebaseerd op de gelijknamige roman van Jan Siebelink. De film gaat over een man die zichzelf en zijn gezin verliest in zijn fanatieke religieuze overtuigingen. De film is een geweldige keuze voor Moederdag, omdat het laat zien hoe belangrijk het is om jezelf en je geliefden niet te verliezen in fanatieke overtuigingen.

Beschikbaar op Pathé Thuis, CineMember, Videoland en HBO Max.

5. Lady Bird

Geregisseerd door Greta Gerwig, volgt Lady Bird (Saoirse Ronan) de ups en downs van haar laatste jaar op de middelbare school en haar relatie met haar moeder Marion (Laurie Metcalf). Het is een eerlijk en oprecht portret van de moeder-dochterrelatie, inclusief de frustraties, liefde en begrip die daarbij komen kijken.

Beschikbaar op Pathé Thuis, Amazon Prime Video en SkyShowtime.

6. De Dirigent

De Dirigent is een Nederlandse film uit 2018, geregisseerd door Maria Peters. De film gaat over de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld, Antonia Brico, die in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw furore maakte in Amerika en Europa. De film is een geweldige keuze voor Moederdag, omdat het laat zien hoe belangrijk het is om je passies te volgen en je dromen na te jagen.

Beschikbaar op Pathé Thuis, Disney+ en Videoland.

7. The Blind Side

Dit is een waargebeurd verhaal over de adoptie van Michael Oher (Quinton Aaron), een dakloze tiener die opgroeide in armoede en met de hulp van een liefdevolle en vastberaden moeder, Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock), zijn potentieel bereikt en uiteindelijk een succesvolle American footballspeler wordt.

Beschikbaar op Pathé Thuis en HBO Max.

8. Freaky Friday

In deze Disney-klassieker ruilen de tienerdochter Anna (Lindsay Lohan) en haar moeder Tess (Jamie Lee Curtis) van lichaam en moeten ze elkaars leven leiden gedurende 24 uur. Het is een komedie over begrip en het vinden van waardering voor elkaar.

Beschikbaar op Pathé Thuis en Disney+.

9. Brave

Deze Pixar-film volgt de Schotse prinses Merida (stem van Kelly Macdonald) die weigert te voldoen aan de traditionele rol die haar moeder voor haar heeft uitgestippeld. Het is een prachtig verhaal over moed, onafhankelijkheid en de speciale band tussen moeder en dochter.

Beschikbaar op Pathé Thuis en Disney+.

10. De Gelukkige Huisvrouw

Deze film is gebaseerd op de roman van Heleen van Royen en gaat over Lea (Carice van Houten), die zwanger raakt en te maken krijgt met postnatale depressie. Het is een verhaal over het moederschap en de uitdagingen die het met zich meebrengt.

Beschikbaar op Netflix, Pathé Thuis, Videoland, Film1, HBO Max en Viaplay.

Hoe is Moederdag ontstaan?

Moederdag is een speciale dag om moeders te eren en te vieren. Het wordt gevierd op verschillende data over de hele wereld, maar over het algemeen valt het op de tweede zondag van mei. Op deze dag wordt de liefde, zorg en toewijding die moeders tonen voor hun kinderen en gezinnen gevierd. Dit kan dus door bijvoorbeeld samen een film voor Moederdag te bekijken.

De oorsprong van Moederdag gaat terug tot het oude Griekenland, waar de moedergodin Rhea werd vereerd. In het Verenigd Koninkrijk werd de dag in de 17e eeuw gevierd als Mothering Sunday, waarbij mensen terugkeerden naar hun geboortedorp en hun moeder bezochten.

In de Verenigde Staten werd Moederdag voor het eerst officieel gevierd in 1908, toen Anna Jarvis een herdenking organiseerde voor haar overleden moeder. In 1914 werd het een nationale feestdag in de VS en sindsdien wordt het in veel landen over de hele wereld gevierd. Tegenwoordig is Moederdag een kans om moeders te bedanken en te waarderen voor alles wat ze doen voor hun gezin.

Andere activiteiten op Moederdag

Uiteraard is samen een flim kijken op Moederdag een zeer leuke activiteit, maar dit combineren of totaal iets anders doen is natuurlijk ook goed mogelijk. Ga bijvoorbeeld lekker een wandeling maken op Moederdag. Of maak een uitgebreide brunch of diner voor haar klaar. Daarnaast is een dagje erop uit naar een stad en/of museum misschien ook wel een leuk idee om deze speciale dag voor je moeder te vieren.

Vergelijk streamingdiensten met films voor Moederdag

Naast het aanbod van Moederdagfilms verschillen de streamingdienst nog meer van elkaar. Daarom is het interessant om de verschillen tussen deze streamingdiensten te vergelijken en zo de ideale filmselectie voor Moederdag te ontdekken.

Vergelijk video on demand aanbieders

Gerelateerde artikelen