Nederlandse tv-aanbieders willen Eredivisie toegankelijker maken

Geschatte leestijd: 2 minuten

VodafoneZiggo, KPN, T-Mobile en DELTA dienen een voorstel voor het uitzenden van de Eredivise in. Ze willen samen de televisierechten van Eredivisie vanaf 2025 krijgen, zo moet Eredivisie-voetbal voor iedereen te zien zijn. Op dit moment heeft ESPN nog het alleenrecht op live uitzendingen.

Interesse uitzendrechten Eredivisie

VodafoneZiggo wil zich inzetten voor Nederlands voetbal en kijkplezier. Gezamenlijk de rechten verwerven is gunstig voor fans, clubs en tv-aanbieders.

Momenteel heeft ESPN het alleenrecht op live uitzendingen en NOS zendt samenvattingen uit. Onlangs werd ook bekend dat ESPN het contract met ECV te willen verlengen. Ze boden 1,7 miljard euro voor tien jaar uitzendrechten. Het leek er toen op dat mediabedrijven als Viaplay, Amazon en RTL buitenspel waren gezet bij biedingen op de Eredivisie-rechten.

Maandag werd het voorstel aan ECV’s bestuur voorgelegd. Samen met de achttien Eredivisie-clubs nemen zij een besluit. Details, zoals bedragen, zijn niet bekend. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is geïnformeerd en mededingingsregels zijn gevolgd.

Uitzendrechten worden meestal voor een bepaalde periode verkocht aan een mediapartij. Contractverlenging en onderhandelingen zijn gebruikelijk. Bedragen kunnen oplopen tot miljarden euro’s. Deze miljarden zullen weer door vloeien naar de clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

De Engelse Premier League verdient jaarlijks zo’n 3 miljard euro middels via het uitgeven van uitzendrechten. In Nederland heeft Viaplay de uitzendrechten van de grootste voetbalcompetitie van Nederland in handen. Lees hier meer over de uitzendrechten van voetbal.

Gerelateerde artikelen